Täby har den största ökningen någonsin av fysiskt aktiva unga i Sverige

0
133
Sveiva Innebandy

Nya resultat har presenterats från studien Ung livsstil, som återigen visar unika resultat för Täby. Antalet fysiskt aktiva unga i mellan- och högstadiet har ökat kraftigt i Täby. Ökningen är den högsta i landet sedan undersökningen startades 1984.

– Täby visar den största ökningen av fysiskt aktiva unga i Sverige. Det är ett fantastiskt resultat och har aldrig tidigare hänt under min tid som forskare inom ämnet, säger Ulf Blomdahl, forskningsledare Ung livsstil.

Les på Sporten: Mild hyllar Isaks val: ”Otroligt fin klubb”

ADVERTISEMENT

Andel fysiskt aktiva Täbyungdomar i högstadiet

Killar Tjejer
2013/2014 64% 60%
2018/2019 73% 75%
Ökning + 9% + 15%

Andel fysiskt aktiva Täbyungdomar i mellanstadiet

Killar Tjejer
2013/2014 73% 76%
2018/2019 86% 82%
Ökning + 13% + 6%

– Jag blir både glad och stolt över resultatet! Barn och unga i Täby rör på sig vilket är främjande för både kropp och själ. En anledning till ökningen tror jag kan handla om att det finns en stark kultur i Täby att idrotta och vara fysiskt aktiv, säger Birgitta Kaasik (M) ordförande kultur- och fritidsnämnden.

I Täby finns tillgång att delta i många olika idrotter och närhet till både idrottsanläggningar, parker och natur för spontanidrott.

– I Täby gör vi riktade satsningar för att öka antalet fysiskt aktiva barn och unga, framförallt bland tjejer. Ett exempel är populära Öppen fredag där ungdomar 16-24 år har möjlighet att testa olika idrotter för att hitta en sport de gillar, säger Birgitta Kaasik (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Resultatet av studien ska nu analyseras av kommunen för att närmare ta reda på vad som i detalj ligger bakom den positiva trenden.

Om Ung livsstil

Ung livsstil är ett fristående forsknings- och utvärderingsprojekt som startades 1984. Studien genomförs bland barn och unga i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

Syftet med studien är att kartlägga bland annat fritidsvanor, hälsa och livsvillkor. Täby kommun genomförde studien 2013/2014 och har under 2018 följt upp resultaten på nytt bland barn och unga i Täby. Svarsfrekvensen för studien ligger i genomsnitt på 70-90 procent, vilket i dagsläget gör studien till en av Europas mest omfattande studie över barn och ungdomars livsstil.

Svarsresultaten bidrar till analyser för bland annat ungdomars livsvillkor, fritidsvanor och preferenser samt hälsosituation kopplat till kön, ålder, socioekonomisk bakgrund. Undersökningen genomförs anonymt och svaren bearbetas på samma sätt.