Rekord i antal besökare till Uddevalla 2022

0
794
Skärgårdsbåten m/s Gustafsberg på rundtur i Byfjorden med Uddevallabron i bakgrunden. Av: Roger Salomonsson

Uddevalla slog rekord i antal besökare förra året. Det visar den gästnattsstatistik som Tillväxtverket har presenterat idag för helåret 2022.

Under perioden 1 januari till 31 december 2022 har Uddevallas boendeanläggningar haft sammanlagt 445 080 gästnätter. Det är en ökning med 28,2 procent eller 97 896 gästnätter jämfört med samma period 2021. 83,5 procent av gästnätterna var nationella och 16,5 procent internationella. De internationella gästnätterna har ökat rejält mot föregående år med 47 987 st. De utländska gästerna kom huvudsakligen från Norge, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

ADVERTISEMENT

PSG:s drömmanager är också önskad i Manchester United

Den vanligaste boendeformen både för nationella och internationella besökare är camping. 249 978 av Uddevallas gästnätter registrerades på camping och här var ökningen 42,2 procent eller 74 176 gästnätter jämfört med 2021.

– Uddevallas siffror är de bästa någonsin. Framför allt är det de nationella gästerna som har besökt oss, de är till och med fler än före pandemin. Tittar vi på inledningen av 2023 så ser även den bra ut. Uddevalla med sitt stora utbud och geografiska läge i Bohuslän är attraktivt att besöka, säger Roger Salomonsson, verksamhetsledare, Destination Uddevalla.

Om inkvarteringsstatistiken
Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik visar antalet nätter en gäst har genererat på anläggningar som bedriver kommersiell övernattningsverksamhet: hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter. Besökare som bokar privat logi (Airbnb), bor i fritidshus eller övernattar hos släkt och vänner visas inte i statistiken.