Mercedes-Benz slutar helt med manuell växellåda

0
161

Det finns många som tycker att det är tröttande att växla, vilket innebär att allt färre väljer en ny bil med manuell växellåda. – Körskolor har utbildning både med och utan redskap.

För att minska kostnaderna har Mercedes-Benz beslutat att de i framtiden ska sluta producera bilar med manuell växellåda. – Övergången kommer att ske gradvis och kommer att ske i samband med introduktionen av nya modeller och när befintliga modeller får en betydande uppgradering.

ADVERTISEMENT

Färre variationer kommer att hjälpa den tyska bilkoncernen att minska sina kostnader med 20% fram till 2025.

Fallande försäljning
Försäljningen av manuella växellådor på Mercedes-Benz har minskat stadigt genom åren. Förra året levererade de 300 000 nya bilar med manuella växellådor, vilket är en minskning med 200 000 på bara fyra år.

I USA har det bara varit möjligt att få Mercedes-Benz med automatisk växellåda sedan 2015, och i Europa är det särskilt A- och B-klassen som fortfarande levereras med en manuell växellåda bland personbilar. Men tiden tar också slut för att du ska ha kul med kopplingen och en gammaldags växelspak i dessa modeller.

”Vi måste minska komplexiteten. Komplexitet ger kostnader. Vi måste minska framtida produkter, minska plattformarna avsevärt, antalet bensin- och dieselmotorer kommer att minskas drastiskt och vi kommer att släppa manuell växellåda, säger Markus Schäfer, forsknings- och utvecklingschef på Mercedes-Benz, till Autocar.