Majrovor med förbjudet färgämne

0
152
Majrova färgad med rhodamine B

Majrova i rosalila färg, som bland annat används som grönsak i falafel, kan innehålla ett farligt färgämne. Det har miljöförvaltningens livsmedelskontroll upptäckt vid inspektion på restauranger i Malmö. Nu uppmanas konsumenterna att se upp. Produkten är återkallad från marknaden.

– Vanlig majrova är gråvit, medan de majrovor som har upptäckts och säljs är lysande rosalila och säljs av en grossist i Malmö, säger Maria Svensson, som är livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Malmö stad.

ADVERTISEMENT

– Analyser av de majrovor vi sett i omlopp under hösten 2018 visar att de innehåller en färg som inte är godkänd för livsmedel, utan har färgats med färgämnet rhodamine B. Detta ämne används för att färga avloppsvatten för att upptäcka vattenläckor på ledningsnät. Färgen är cancerogen och förpackningen ska ha en varningstext.

Majrovorna har sålts till restauranger i Skåne och kommunernas livsmedelskontroll arbetar nu med att stoppa försäljningen. Malmö stads livsmedelskontroll uppmanar nu konsumenter att vara uppmärksamma på intensivt färgad majrova.

Majrova får endast färgas med E162, som framställs ur rödbeta. Andra färgämnen är inte tillåtna.