Forskare motbevisar gammal teori om flickvänner

0
339

Teori från 80-talet har utmanats – och motbevisats.

Redan på 1980-talet kom teorin att långvariga relationer får människor att börja likna varandra i förgrunden.

Les: SINGAPORE HAR BÖRJAT PLANTERA EN MILJON TRÄD

I en amerikansk studie 1987 drog psykologen Robert Zajonc slutsatsen att gifta parens ansikten blev jämnare under hela förhållandet, och likheten var relaterad till hur lyckliga de var.

Nu har denna teori utmanats.

Bilder på över 500 par

  • Det är något folk tror på, och vi var nyfikna på det, säger doktorand Pin Pin Tea makorn till tidningen The Guardian.

Tillsammans med en kollega samlade Tea-makorn foton av 517 par, där bilderna var från två år efter att de gifte sig och upp till 69 år senare. Dessutom var volontärer tvungna att finslipa på bilderna och rangordna likheten i en uppgift. En programvara för ansiktsigenkänning gjorde detsamma.

Les: Problem med den nya filmen ”Tomb Raider”

Detta kan faktiskt vara bra för svartsjuka, enligt ny studie

Helt i början
Tea-makorn och hans kollega skriver i tidskriften Scientific Reports att de inte hittade några bevis för att par var mer lika varandra med tiden.

Men paren var mer lika, jämfört med slumpmässiga människor, redan när de träffades. Det verkar inte som Leif Leif Ottesen Kennair, professor i psykologi vid NTNU, är något förvånande
.

  • Psykologiskt sett väljer du en partner som liknar dig själv när det gäller attraktionskraft och partnervärde. Det kallas blixtlåseffekten, säger Kennair till webbplatsen.

Vi vill helt enkelt ha en så bra partner som möjligt och ta chansen på någon som liknar oss själva, förklarar Kennair. Men även om vi inte nödvändigtvis blir mer likartade, betonar han att par kan ha fler personligheter.