Därför minskar omega-3-risken för sjukdom

0
124

Nu förstår vi mer om hur omega-3 verkligen fungerar. Förstörda skräpproteiner i våra celler kan orsaka sjukdom och omega-3 hjälper cellerna att ta bort dessa skadliga ämnen.

Avfallshanteringsceller samlar upp trasiga celldelar och bryter ner dem. När vi blir äldre fungerar det sämre. Och vi kan bli sjuka. Men omega-3-fettsyror ökar hastigheten i saneringen. Det kan förhindra sjukdom.

ADVERTISEMENT

De som äter mycket fet fisk och annan skaldjur har mindre risk för många sjukdomar, som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Forskare har därför länge berättat att omega-3 är bra för hälsan.

I fet fisk är och andra tillskott hittar du på Wellvita fleromättade omega-3-fettsyror, men vad är det med dessa ämnen som motverkar sjukdomar?

Forskare vid Center for Molecular Inflammation Research vid NTNU skulle ta reda på mer om detta. Den nya insikten om hur dessa fettsyror fungerar i kroppen publicerades nyligen i en artikel i tidskriften Autophagy.

Cellerna har sitt eget avfallshanteringssystem. De sönderdelar sitt eget avfall och återvinner det nedbrutna materialet när vi återvinner plast, metall och glas. I cellerna blir soporna nya byggstenar och energi.

Soporna känns igen av sina egna proteiner, som samlar det i klumpar som isoleras från resten av cellen. Denna sopapåse transporteras till avfallsanläggningen i cellerna där den bryts ned till mindre ämnen.

Men våra kroppers förmåga att bryta ner och ta bort skadliga ämnen minskar när vi blir äldre. Det kommer att skada cellerna och orsaka olika sjukdomar. Därför ökar risken för att bli sjuk med åldern.

Många av sjukdomarna uppstår eftersom trasiga proteiner samlas in i och runt cellerna i olika organ i kroppen.

Sjukdomar som Alzheimers eller en speciell form av synförlust hos äldre som inte botas är exempel.

– Befolkningsstudier har visat att de som äter mat med höga fleromättade omega-3-fettsyror är mindre benägna att utveckla denna form av synförlust.

Les: Nysatsar på marknadsföring av hållbar naturturism

Därför tror forskare att fungerande skräthantering i cellerna är viktigt för att förebygga sjukdomar.

Forskning visar att celler som påverkas av omga-3 så småningom tar bort skadade skräpproteiner mer effektivt. Fettsyrorna aktiverar cellernas förmåga att ta bort dessa skadliga ämnen

Omega-3-fettsyror aktiverar cellernas skräphanteringssystem och fungerar på samma sätt som sopbilar som bär soporna och återanvänder det i vår vardag

En annan orsak till sjukdom är syreinnehållande föreningar. De bildas som naturliga biprodukter av cellförbränning och kan vara mycket skadliga för cellerna. Därför är det viktigt att halterna av dessa föreningar inte blir för höga.