Berlin är en fantastisk stad som har absolut allt

0
121

Om du undrar varför du kommer till Berlin kan svaret skräddarsys till dig som fråga, för staden har allt. Du kan dricka snaps i en bensinstation, besöka ett 24-timmars hus där du betalar 79 euro och kan stanna så länge du kan eller gå till en teater som utför något så konstigt att det inte kan beskrivas eller förstås.

Självklart har du monumentala gator och Kurfurstendamm som är packade med affärsverksamhet, historiska områden som Checkpoint Charlie eller Brandenburger Tor. Du kan också besöka ett annat köpcentrum som KaDeWe.

ADVERTISEMENT

Berlin är ”Way Cooler than New York” och du får inte ”Jet Team”. Från Oslo tar det drygt en timme med flyg och det är inte dåligt.

Berlin är på många sätt världens bästa metropol

Är du angelägen om fotboll kan du besöka Olympiastadion som är hemmet för Hertha Berlin som spelar i Bundesliga. Här hittar du Sporten.coms artiklar om sport

1. Hotellpriser
Du har rest till Paris, London, New York och betalat flera tusen dollar för vad som inte får kallas mer än ett medelrum. Om du korsar tusenårsjubileet i Berlin får du lyx, design och service, knappast jämförbar med något annat i samma prisklass i någon huvudstad eller någon stad.

 

2. Flera städer i ett
Minst två. Berlin är två städer i ett, och har två av de mest. Steg för steg har staden blivit sammanslagd med otroliga nybyggnadsverk – men samtidigt har den minst två centra. Öst och Väst är inga fiender längre, och det är sant. Samtidigt är det en stor skillnad mellan att hänga runt Weinmester Strasse och Kurfürstendamm, även om du hittar Urban Outfitters på båda ställena. Oavsett om du vill ha exklusiv och stilren eller hip och cool så hittar du den i Berlin.

3. Museumö
Museumsøya har Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Lustgarten, Alte National Gallery, Berliner Dom och Bodemuseum. Även om du inte gillar att gå till museet, är detta en fantastisk plats att gå med en kopp kaffe i solen. Vackert är det. Du hittar knappast en plats i världen med så mycket historia på ett så litet ställe.

4. Potsdamer Platz
Är du här under filmfestivalen är det ingen tvekan om att denna före detta adelsman mellan öst och väst är platsen, men annars är det platsen för kändisspottning. Eller upplev jetsetlivet. Ingen stad i världen har ett sådant centrum så nytt (allt byggdes från 90-talet och bortom)

5. Alla amerikanska på europeisk väg
Du kan gå på vad som i princip kan tyckas som några av de mest amerikanska livsmedel som finns i White Trash Fast Food, tills du faktiskt hittar det och märker att det är så europeiskt som det går. Du kan självklart också hitta Starbucks, men du kan också dricka kaffe på Cafe Einstein.

6. Taxi, tunnelbana och buss
Tyskarna kan göra mycket saker, till exempel göra bra öl, men de kan också göra det mesta av kollektivtrafikarbetet mycket bra. Att ta sig till Berlin är både billigt och enkelt.

7. Ett fantastiskt nattliv
Nattelivet i Berlin är oöverträffat i Europa. Allt från Club der Visionaere till Cookies, från pubar till restauranger som blir inomhus rökklubbor hela natten.

8. Läckra mat
Du kan äta på Facil, Tucher am Tor, Hugos eller Fischer Fritz. Eller på den riktigt bra Pan Asien. Berlin har matställen som är väldigt annorlunda och bra. Kolla med dem som arbetar på hotellet eller lokalt för de senaste tipsen. De bästa restaurangerna framträder från inget oftare här än någon annanstans.

9. Tiergarten och Berlin Zoo
En av världens äldsta stadsparker och en av världens äldsta djurparker. En härlig blandning. Vill du jogga då glömma Central Park, det är så fantastiskt 1990. Ta en riktigt bra och lång joggingsresa i Tiergarten.

10. Shopping
Ska du handla så kanske du tänker på Fifth Avenue eller Oxford Street. Du borde inte tro att du borde tänka Friedrichstrasse, Weinmester Strasse, KaDeWe och alla andra platser i Berlin. Nya visar hela tiden, och här är det också möjligt med utvecklingsuppgiften att staden har varit smart att prata med någon lokal. Det är också sant att vilka områden har de bästa designbutikerna förändras, och samtidigt: Många butiker och designers har så kallade popup-butiker.