Är Finlands vackraste byggnad också den smartaste och hållbaraste?

0
106
Helsingfors nya stadsbibliotek Ode.

Nyligen tillkännagavs att Helsingfors stadsbibliotek Ode har utsetts till Finlands vackraste byggnad och Public Library of the year 2019. Utöver det kan byggnaden som är designad av ALA arkitekter, också vara en av de smartaste och hållbaraste byggnaderna i Finland

Att vackra byggnader är allmänt uppskattade är förmodligen inte en nyhet för någon. Men hur många är det som funderar över fördelarna med att byggnader är lika smarta som de är vackra?

Les på Sporten: Topp 5 bästa casino och sportsbetting apparna 2019

Helsingfors stad har satt målet att bli den mest funktionella staden i världen och helt C02-neutrala redan till år 2035. Som en del av arbetet för att nå målen har staden kopplat upp över 1 700 offentliga byggnader till en digital plattform för fastighetsdata. Genom den kan man nu mäta och kontrollera samtligas energiförbrukning och flera av byggnadernas luftkvalitet.

En av de uppkopplade byggnaderna är det nya prisbelönta stadsbiblioteket Ode. Hundratals sensorer som rör energiförbrukning och över tusen process- och inomhusluftsensorer läses av i realtid. Detta konstanta flöde av data möjliggör både analys och finjustering av processerna. Resultatet är optimerad energiförbrukning, renare luft för biblioteksbesökarna och minskade koldioxidutsläpp från byggnaden.

​”Ode är inte bara en vacker byggnad. Det är förmodligen också en av de mest energieffektiva byggnaderna i Helsingfors ”, säger Olli Parkkonen på Nuuka Solutions. ”Genom den realtidsdata som samlas in av vår fastighetsdata-plattform kan vi följa Odes CO2-utsläpp och energiförbrukning tillsammans med innhomhuslufts- och HVACprocesser. Vilket resulterar i att Helsingfors hela tiden kan garantera god luftkvalitet och optimal energieffektivitet i sitt nya stadsbibliotek”.

Les: 100 MILJONER KRONOR TILL VATTENRESTAURERING I SKÅNE, BLEKINGE OCH KALMAR LÄN

Byggnader står för 39% av de globala koldioxidutsläppen

En rapport från World Green Building Council konstaterar att koldioxidutsläppen från byggnader står för hela 39% av de globala koldioxidutsläppen. Att koppla upp och kontrollera fastighetsdata och energiförbrukning i kommersiella och offentliga byggnader kan ha en enorm inverkan på att minska världens energiförbrukning och utsläpp. Det är också ett viktigt steg mot att uppnå de klimatmål som fastställts i Parisavtalet.

Helsingfors digitaliseringsprojekt startade 2018 och staden har beräknat att den totala byggnadsrelaterade energiförbrukningen kommer att minska med minst 10-20%. Och som extra bonus kan man garantera frisk luft i Finlands vackraste byggnad.