5 fakta om Barbera: ”Folkets vin”

0
847

1. Hör hemma i Piemonte
Barbera är en blå druva vars hemtrakter är Piemonte i nordvästra Italien. Mest kända är distrikten Alba och Asti. Den odlas även på andra ställen i Italien, t.ex på Sicilien. Utanför Europa odlas barbera i Australien, USA och Sydamerika.

Les: OM FANSEN FÅR SIN ÖNSKAN KAN DU SNART LANDA PÅ SIR SEAN CONNERY

ADVERTISEMENT

2. ”Folkets druva”
Viner på Barbera kallas ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien. En förklaring till detta är att barbera är en druva som många tycker om, vinerna är ofta enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner och prislappen är betydligt mer plånboksvänliga är grannvinerna från Barolo och Barbaresco.

3. Trendig
Traditionellt har viner på barbera haft lägre status i Piemonte och stått i skuggan av storebror nebbiolo. Barbera har varit en druva som odlats i stora volymer och vinerna har ofta avnjutits unga. Men nu experimenteras det i vingårdarna och trenden går mot lägre skördeuttag (mindre skördar) och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner. Fler och fler upptäcker vilken potential druvan har och den växer i popularitet.

4. Utmärkt matvin
Barberaviner passar utmärkt till det klassiska Italienska köket, till pizza, pasta & kallskuret. Men eftersom det även är ett mjukare vin passar det som mingelvin innan maten med. Gillar du att laga mat med svamp nu under höst och vinter är barbera ett bra val i glaset.

5. Fyndchans!
Barberaviner är oftast lägre prissatta än sina grannviner gjorda på nebbiolo. Här har du alltså stor chans att hitta fynd som har hög kvalitet till ett plånboksvänligt pris.

Raimonda Barbera d´Alba
109 kr (prissänkt från 149 kr)
Druva: Barbera 100%
Raimonda Barbera d´Alba finns i ca 200 systembolagsbutiker samt i beställningssortimentet.

Vill du lära dig mer?  Lyssna på Vin för Rookies – avsnitt #36 Barbera